Amióta J egyre változatosabban ehet, igyekszem úgy főzni és sütni, hogy bababarát legyen.
Ez az én értelmezésen szerint a következőket takarja:
- nincs benne margarin/vaj - helyette olajjal készíthető
- tehéntejmentes
- cukormentes
- zabliszt/tönkölyliszt/hajdinaliszt felhasználásával készült
- tejtermékek használata minimálisra csökkentett, azok közül a zsírszegény verziókkal vagy növényi eredetűvel lettek helyettesítve az olyan összetevők, mint pl. a tejföl, tejszín, sajt
- kakaó helyett karobpor
Ez persze nem jelenti azt, hogy még sosem evett fehér kenyeret, nem jelenti azt, hogy elborult aggyal fanatikusan követek valamit, de igyekszem 80%-ban ragaszkodni a leírtakhoz.
A cukor kérdésben azonban hajthatatlan vagyok. Igaz még csak / már 15 hónapos, de láttam már ennyi idősen cukros dolgokat evő gyermekeket.
De annyi minden más van, mint a cukor. Annyira nincs rá szüksége...
Mivel azonban előbb-utóbb megismeri majd a sütemény/édesség fogalmat, amíg ennek eljön az ideje, addig kikísérletezem a természetesen édes sütik elkészítési módját.
Hétvégére szoktam készíteni valamilyen kekszet, vagy golyót, amit szívesen elmajszol.
A golyókat többnyire aszalt gyümölcsből készítem ( kizárólag cukormentesen aszaltakból), ami a tömörségéből adódóan bármilyen édesszájú édességvágyát kielégítheti.
Ezeket lehet magokkal vagy friss gyümölccsel is gazdagítani.
Emellett kicsit sütisebb jellege lehet a muffinnak, amit elképesztően változatosan el lehet készíteni és nagyon nem sínyli meg, ha nem a megszokott alapanyagokból készül. J-nek készült egy juhtúrós-kapros muffin , ami nekem is nagyon ízlett.
Recept hamarosan.